Camera Deputaților a adoptat o propunere de modificare a legii privind combaterea ambroziei (Legea nr.62/2018), modificare propusă de deputații Alin Apostol, Gabriel Andronache și Simona Bucura Oprescu.

Conform modificărilor aduse autoritățile locale care constată că un teren este infestat cu ambrozie poate notifica proprietarul să curețe terenul in maxim 15 zile. Dacă proprietarul nu se conformează, autoritatea locală poate pătrunde pe terenul proprietate privată să curețe locul de ambrozie prin cosire sau prin aplicarea de tratamente fitosanitare.

Opoziția la stârpirea ambroziei nu mai este posibilă. Terenurile private pot fi curățate de ambrozie și fără acordul proprietarului terenului. 4
(foto Wikipedia)

În cazul în care proprietarul se opune prin violență se poate cere prin ordonanță președentială pentru pătrunderea pe terenul persoanei fizice sau juridice care nu permite accesul.

Legea prevede și posibilitatea ca proprietarii terenurilor să solicite autorității locale sa efectueze lucrarea de curățare și ulterior să aceasta să factureze contravaloarea lucrării prestate în baza tarifelor aprobate prin hotărâre a Consiliului Local.

Legea intră in vigoare după promulgarea de către Președintele României si publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.

Link către actul normativ: