Camera Deputaților a adoptat proiectul inițiat de deputatul Laurențiu Leoreanu prin care se introduce competența poliției locale de a aplica amenzi celor care utilizează trotineta electrică, ca vehicul de deplasare în localitate. Această competență nu exista până la adoptarea proiectului de lege votat miercuri, 29 noiembrie 2023.

Creșterea numărului de agenți constatatori (polițiști rutieri și polițiști locali) pentru contravențiile săvârșite de utilizatorii de trotinete electrice va constitui un factor care va contribui la reducerea utilizării iresponsabile a acestui tip de vehicul.

Utilizatorii de trotinete electrice pot fi amendați de poliția locală 4

Reamintim că potrivit legislației rutiere în vigoare este interzisă circulația pe trotuare cu trotinetele electrice cât și circulația în tandem (două persoane pe aceeași trotinetă electrică). Separat de proiectul adoptat zilele trecute în dezbaterea Camerei Deputaților este și un proiect prin care crește vârsta de la care se poate utiliza trotineta electrică de către o persoană (de la 14 la 16 ani) și se instituie polița de asigurare pentru toți cei care folosesc acest vehicul.

Mai jos link către legea care instituie competența poliției locale de a verifica modul în care sunt conduse pe drumurile publice trotinetele electrice:

https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=20961