După 3 ani de tergiversare, legea de combatere a risipei alimentare are norme de aplicare. Legea a fost adoptată în anul 2016. În 30 ianuarie 2019, Guvernul a catadicsit să adopte normele de aplicare. Aceste norme au fost publicate vineri, 8 februarie 2019 și intră în vigoare, luni 11 februarie 2019.
Legea inițială prevedea obligația pentru operatorii economici (supermarketuri, producători agricoli, magazine de cartier, hoteluri sau restaurante, etc.) ca să procedeze la donarea alimentelor perisabile sau neperisabile, cu 10 zile înainte de a expira. Legea a fost modificată însă, în 2017, iar obligația s-a transformat în recomandare.
(foto: pexels.com)
Totuși, intrarea în vigoare a normelor de aplicare începând cu ziua de luni 11 februarie 2019 este un pas mare înainte pentru că permite ONG-urilor (inclusiv întreprinderilor sociale) să apeleze la operatorii economici (supermarketuri, producători agricoli, magazine de cartier, hoteluri sau restaurante, etc.) pentru a-i determina să doneze, în scop social, alimentele care sunt în pragul expirării ( în perioada de 10 zile înainte de împlinirea termenului de garanție).
Pot fi preluate de la supermarketuri/hoteluri/restaurante:
– alimente neperisabile aflate în ultimele 10 zile înainte de expirare;
– alimente perisabile, cu excepția legumelor și fructelor care pot prezenta pericol pentru sănătatea beneficiarului (acestea pot fi donate numai cantinelor sociale pentru preparare termică)
După preluarea acestora ONG-ul/întreprinderea socială trebuie să asigure și să facă dovada distribuirii acestora către cazurile sociale aflate în evidența acestora.
Normele metodologice de aplicare a Legii privind combaterea risipei alimentare au fost publicate în Monitorul Oficial nr.101/08.02.2019.