Ce cuprinde legea privind vaccinarea persoanelor în România, aflată pentru adoptare la Camera Deputaților sub nr.PLx 399/2017, în sinteză de 10 puncte:

1. Legea reglementează cum se vaccinează copiii și adulții în scopul prevenirii și limitării bolilor transmisibile pe teritoriul României.
2. Legea se aplică tuturor cetățenilor români și străini în România.

Despre vaccinare, obiectiv, fără ură, în 10 puncte!  Ce cuprinde legea privind vaccinarea persoanelor în România, aflată pentru adoptare la Camera Deputaților sub nr.PLx 399/2017, în sinteză de 10 puncte: 4
(Image by Gerd Altmann from Pixabay)

3. Prin aplicarea legii, 95% dintre copii vor fi vaccinați cu vaccinurile cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare care va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern.
4. Vaccinarea copiilor este obligatorie. Refuzul repetat al părinților/reprezentanților legali de a proceda la vaccinarea copilului/copiilor se sancționează contravențional sau penal.

5. Vaccinarea întregii populații (copii și adulți) sau a unor grupuri de populație (copii și adulți) este obligatorie în caz de situație epidemiologică specială. O astfel de situație se stabilește prin Hotărâre de Guvern la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății sau la propunerea unei structuri tehnice intitulate Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare.

6. Statul se obligă să asigure tratamentul optim, gratuit și compensații persoanelor care suferă reacții adverse.
7. Personalul medico-sanitar și cel din administrație expus contaminării se vaccinează obligatoriu, indiferent de situația epidemiologică.

8. Pentru adulți Calendarul Național de Vaccinare se adoptă prin Hotărâre de Guvern și se publică în Monitorul Oficial al României.
9. Vaccinarea obligatorie este gratuită și se suportă din bugetul de stat.

10. În aplicarea Legii se vor derula campanii instituționalizate de comunicare publică pentru creșterea gradului de conștientizare a importanței vaccinului în rândul populației în parteneriat stat-societate civilă. Campaniile Ministerului Sănătății pro-vaccinare sunt gratuite iar media audiovizuală va avea obligația promovării acestora.