(foto bzb.ro)
Parlamentul a adoptat o modificare importantă asupra modului în care sunt utilizate microbuzele/autobuzele școlare, la inițiativa dnei senator Roberta Anastase.
Noua lege va reglementa condițiile
generale de utilizare a autovehiculelor școlare destinate transportului elevilor din învățământul preuniversitar de stat în scopul deplasării la cursuri și la alte activități cultural/educative de natură să contribuie la dezvoltarea competentei de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul acestora. Transportul elevilor cu autovehiculele școlare este gratuit.
Autovehiculele școlare sunt inscripționate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, în partea frontală, cât și pe lateral cu textul
“TRANSPORT ȘCOLAR”, textul având culoarea neagră pe fond galben.
Deplasarea elevilor la cursuri cu autovehiculele școlare se realizează la cererea unității de învățământ care atașează graficul de circulație, traseul, locurile de oprire și numărul elevilor transportați. Acceași regulă se va aplica și în cazul deplasării elevilor la activități cultural/educative.
Numărul elevilor transportați într-o cursa nu
poate depăși numărul locurilor.
Elevii care nu respectă obligațiile pot primi sancțiuni disciplinare, în conformitate cu normele legale în vigoare cât și interzicerea deplasării cu autovehiculele anterior menționate, pentru o perioadă determinată de timp, ambele putând fi măsuri eficiente antibullying.
Autovehiculele școlare nu pot efectua transportul unor terțe persoane, altele decât cele menționate mai sus. Pentru încălcarea dispoziției răspunderea aparţine conducătorului autovehiculului şi poate conduce, în funcţie de repetabilitate şi gravitate, până la desfacerea contractului de muncă, dacă este cazul.
Legea intră in vigoare după promulgaerea de către Președintele României.