Prin Legea nr. 242/2023, adoptată de Parlament în baza propunerii legislative inițiate de deputatul Cristina Dumitreache, se stabilește obligația în sarcina Ministerului Sănătății de a înființa Registrul național de evidență și urmărire a afecțiunilor alergice și imunologice, un instrument util care va facilita accesul la diagnostic și tratament cât și cunoașterea la adevarata dimensiune a alergiilor care afectează sănătatea populației.
Înregistrările în Registru se fac de către medicii specialiști cu ocazia efectuării consultului medical, punerii diagnosticului, obținerii rezultatelor analizelor sau testelor recomandate, emiterea unor prescripții ori recomandări medicale precum și ori de câte ori constată ulterior modificarea datelor inițiale.
(foto Ministerul Sănătătii)
Persoanele care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli şi afecțiuni alergice le sunt decontate analizele şi testele specifice necesare diagnosticării. Analizele şi testele specifice minimale necesare diagnosticării se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Persoanele care prezintă risc de şoc anafilactic beneficiază, anual şi în mod gratuit, de două doze de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul specialist.
Ministerul Sănatății are obligația de a emite nomele de aplicare ale legii.