Codul Fiscal a fost modificat, prin votul Parlamentului, astfel încât investitorii la bursă să aibă o viață mai ușoară în gestionarea investițiilor realizate.

Astfel:
– prin modificarea art. 94, art.95 și noul art.95 indice 1 din Codul Fiscal se stabilește în clar care e momentul determinării câștigului/pierderii pe bursă;
Bursa primește un boost prin lege! Parlamentul reduce birocrația declarării câștigurilor și impozitul pe tranzacțiile bursiere 4
Image by Sergei Tokmakov Terms.Law from Pixabay

– prin modificarea art.96 se stabilesc atribuții noi pentru brokeri printre care obligația de a transmite investitorilor calculul câștigului/pierderii, calcularea și reținerea la sursă a impozitului pe venit, depunerea declarațiilor anuale.

– prin modificarea art. 133 se reduce impozitul pe venit provenit din câștiguri de pe piața bursieră la 1% din câștig, începând cu 1 ianuarie 2023, existând o formulă specială, tranzitorie, de impozitare pentru cele din anul 2022.

Comisia Juridică a dat aviz favorabil din punct de vedere constituțional iar raportul a fost dezbătut și aprobat în Comisia de Buget, Finanțe, Bănci a Camerei Deputaților.

Legea va urma procedura de promulgare.