Experiența din timpul pandemiei cu privire la desfășurarea proceselor cu programare prealabilă a fost bine primită de justițiabili.

Aceștia au solicitat parlamentarilor să modifice procedura civilă astfel încât judecătorii să stabilească clar la ce oră începe cauza fiecărui petent.

Regula dinainte de pandemie prin care toate cauzele erau programate la aceeași oră (în general de la 8 dimineața) a fost reinstituită de instanțe ceea ce a generat nemulțumiri ale cetățenilor cu privire la buna administrare a actului de justiție.

În acest sens a fost depus un proiect de modificare a Codului de Procedură Civilă (PLx 14/2022) care a primit raport favorabil din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, cameră decizională. După aprobarea de către plenul Camerei Deputaților legea va ajunge la promulgare.

Pe scurt, textul normativ propus stabilește:

– lista cu procesele care vor fi discutate de un complet de judecată se afișează cu cel puţin o oră înainte de începerea lor, pe portalul instanței și la ușa sălii de judecată;

– lista cuprinde intervale diferențiate de strigare a cauzelor;

– procesele în care se administrează probatoriu extins se stabilesc la finalul listei de procese care se discută în ziua respectivă.

Link către actul normativ:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19478