Inițiativa legislativă a Primului Ministru Nicolae Ciucă de modificare a Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice a fost aprobată de Parlament.

Legea conține interdicția expresă ca pe drapelul țării să fie atașate sigle de partid, sigle ale unor organizații, cluburi private și niciun alt simbol sau înscrisuri.

Singura excepție o reprezintă situația drapelelor militare a căror reglementare se realizează prin regulamentele militare.

Legea specifică în mod imperativ că alături de drapelul României pot fi arborate exclusiv drapelul Uniunii Europene și drapelul NATO.

Totodată, în anexa 1 a legii, este actualizată cromatica drapelului cu identificarea exactă a nuanțelor celor trei culori, roșu, galben și albastru.

Dimensiunile drapelului, ca proporție, sunt raportate la lungimea acestuia în sensul că lățimea drapelului va avea dimensiunea de 2/3 din lungime iar fiecare culoare dintre cele trei, dispusă vertical, va avea dimensiunea de 1/3 din lungimea drapelului.

Legea intră în vigoare după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial al României.

Lege adoptată: Drapelul României nu poate conține inscripții sau simboluri în afara celor menționate de lege ca aparținând sferei militare. 4