Noi măsuri legislative pentru protecția victimelor traficului de persoane

“Au fost necesare aceste modificări pentru a le oferi victimelor suportul necesar, să poată beneficia de asistență, sprijin și protecție” arată unul dintre inițiatori modificărilor legislative, deputat Mara Calista.

Camera Deputaților a adoptat raportul Comisiei Juridice prin care au fost instituite mai multe reglementări de protecție a victimelor traficului de persoane, modificări care vor permite o integrare mai ușoară în societate a acestora, după ce victimele au fost salvate din mâinile traficanților.

Noi măsuri legislative pentru protecția victimelor traficului de persoane 4

(sursa foto stock image google.com)

După intrarea legii în vigoare victimele:

–  au dreptul la acte de identitate care să le fie emise în condițiile ordonanței de urgență care reglementează domiciliul, reședința cetățenilor români. În actele de identitate ale victimelor traficului de persoane poate fi înscris ca domiciliu și sediul unui birou de avocatură, ori sediul unei organizații neguvernamentale. Această măsură facilitează eliberarea de acte noi de identitate și crează posibilitatea reintegrării sociale prin acces imediat la ocuparea unui loc de muncă, închirierea unei locuințe și la alte drepturi de sprijin social (pentru toate este necesar un act de identitate). Cererile de acest tip se soluționează cu celeritate de către serviciile publice de evidența populației, în maxim 15 zile de la depunerea cererii;

– vor putea face dovada domiciliului și cu actele care dovedesc că au fost în situația de persoane victime ale traficului de persoane, documente eliberate de statul român conform Hotărârii de Guvern elaborate la propunerea Ministerului Afacerilor Interne;

– nu vor fi sancționate contravențional și nu vor răspunde penal pentru faptele săvârșite în perioada in care au fost victime ale traficului de persoane (de exemplu fapte de cerșetorie săvârșite din cauza presiunii exercitate de traficantul de persoane).

Modificările legislative intervin în cadrul a două acte normative aflate in vigoare, respectiv Legea nr.678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi Ordonanţa de urgenţă nr.97/ 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Linkul către actul normativ modificator (PLx nr.602/2022):

https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=20377

Mai citește pe ComisiaJuridica.ro și despre Agresorii din familie au primit interdicție de a mai ridica alocațiile copiilor – Comisia Juridică, în viziunea unui membru al său (comisiajuridica.ro)