Un institut mai puțin cunoscut, Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie din cadrul Ministerului Economiei, are ca atribuție principală, stabilită prin ordonanță de urgență (OUG 22/2016), organizarea activității de compensare a datoriilor între persoanele juridice din România.

Practic prin intermediul acestui centru se organizează circuite de compensare a datoriilor la care pot lua parte două sau mai multe entități juridice (operatori economici de drept privat, cu scop lucrativ sau fără scop lucrativ, sau de drept public, organizați sub formă de societăți comerciale, companii/societăți naționale, regii autonome, instituții publice, unități ale administrației publice centrale și locale și alți contribuabili, persoane juridice, și care nu sunt dizolvate, în faliment, ce solicită stingerea obligațiilor de plată prin compensare, inclusiv cei aflați sub incidența Legii nr. 85/2014 cu modificările și completările ulterioare, cu aprobarea administratorului judiciar). Până în prezent activitatea de compensare era organizată sub forma unor sedințe publice la care puteau lua parte persoanele juridice ( societățile comerciale, alte entități juridice menționate de ordonanță, cu capital public sau privat). Există chiar un interval al şedinţelor de compensare între orele 8,30-16,00.

Un Centru de Pregătire pentru Personalul din Industrie se ocupă de compensarea datoriilor între persoanele juridice din România. Guvernul vrea să treacă în on-line procedurile de compensare. 2

Guvernul dorește să extindă procedura și la entități nerezidente în România. Totodată procedurile de compensare sunt mutate în on-line prin crearea unui website specializat.

Prin intermediul website-ului  se vor crea circuitele de compensare.

În aplicarea OUG nr.22/2016 aceste proceduri noi sunt prevăzute într-un proiect de norme metodologice care va fi aprobat prin hotărâre de guvern.

Proiectul normelor metodologice se află postat pe site-ul Ministerului Economiei, http://www.economie.gov.ro, la rubrica transparență decizională.

Mai multe informații despre Centru de Pregătire pentru Personalul din Industrie și despre procedura de compensare a datoriilor găsiți pe site-ul https://cppibusteni.weebly.com/compensare.html .