Graffitiul pe clădiri, pedepsit mult mai dur! Amenzi până la 6000 de lei pentru contravenienți!

A fost adoptată propunerea legislativă care mărește de peste 10 de ori maximul amenzii în vigoare pentru imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice, precum şi deteriorarea prin orice mijloc a acestora.

Astfel, pentru graffiti executat ilegal pe ziduri, clădiri, etc. cel identificat vinovat poate primi o amendă situată între minim 3000 de lei si maxim 6000 de lei.

Era timpul ca poliția să aibă la dispozițire instrumente legale adecvate pentru a combate fenomenul mâzgălirii clădirilor în centrele urbane ale țării.

Legea prevede obligarea contravenientului la readucerea la starea inițială a clădirii/zidului desenat ilegal.

În cazul în care nu se realizează refacerea la starea inițială a construcției desenate ilegal în maxim 15 zile de la constatarea contravenției, autoritatea locală are dreptul de a acționa pe cheltuiala sa pentru a îndepărta graffitiul și de a se îndrepta împotriva contravenientului prin acțiune în regres.

O ultimă prevedere din lege dispune confiscarea instrumentelor utilizate pentru murdărirea zidurilor, clădirilor, etc.

Comisia sesizată în fond a fost Comisia Juridică care a adoptat raport favorabil legii iar plenul Camerei Deputaților a adoptat acest raport.

Legea este în fază de promulgare.

Link către propunerea legislativă a deputatului Sebastian Burduja, detaliată mai sus (PLx nr.294/2022):
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20066